Siirtin kendisine has yemeklerinin başında Büryan ve Perde Pilav gelmektedir. Size burada az da olsa yemekler hakkında vereceğimiz bilgilerle; ilimizin meşhur mutfağını tanıma fırsatı bulmuş olacaksınız.
Büryan (Perive)
Yeraltı fırınlarında pişirilen büryan her mevsim yenen bir et yemeğidir. Kemikler den ayrılan et parçaları daha evvel alevi sönen yeraltı fırınlarına çengellerle uzatılıp fırın ağzı kapatılır. 2 saat içinde pişen etler fırından çıkartılarak askılarda satışa sunulur.
Perde Pilav
Fes şeklinde tencerelerde pişirilen perde pilav,Siirt'in en şöhretli misafir yemeğidir Evvela yumurta,süt,ve yağ ile yoğurularak hazırlanan hamur,özel tencereye yufka şeklinde sıvanır. Önceden kızartılan keklik veya tavuk eti, et suyu ile hafifçe pişen pirinçle birlikte, çeşitli baharat ve badem içi ile bezenerek bu tencereye konur, üzeri yine yumurtalı hamurla sıvandıktan sonra tencere kapağı örtülür.Bundan sonra bir müddet köz ateşin üzerinde dön dürülerek pişirilir.Hazır hale gelen perde pilav yeneceği sırada kapağı çıkarılır. Tencerenin tersyüz edilmesiyle tepside külah şeklinde duran nefis yemek, börek gibi kızarmış olan kabuğu yarılarak tabaklara dağıtılır. Perde pilavı çevreleyen yufka sırrı, bademler erkek çocuğu, keklik eti veya tavuk eti mutluluğu ve barışı simgeler ...
Siirt Köftesi (Kitel)
Mahalli tabirle "kitel" diye adlandırılan Siirt köftesi, ince bulgurdan yapılır. Önce su ile yoğrulup hamur haline getirilen köftelik bulgurun içine yağlı et ile pirinç, maydanoz,soğan ve bir miktar baharat konulduktan sonra bundan iri köfteler yapılarak kaynar suda haşlanmak suretiyle pişirilir.Bu ağır köfte yemeğinin yanında genellikle garnitür olarak ekşi sebzeli çorbalar veya bamya bulunur.Pırtike denilen ıspanak çorbası bunların başında gelir. Ayrıca " Nube " denilen çok acı ottan yapılan çorbada bu arada sayılabilir...
Bumbar (Cokat)
Bu yemek, yerel cigor bayramının özel yemeği dir.Önceden temiz lenmiş, tuzlanarak kurutulmuş yada taze olarak temizlenmiş ince bağırsakların bir ucu dikilir. Yıkan mış ıslak pirinç,kara biber, mayda noz ve elle doğranmış ince et parçaları karıştırılarak bağırsakların içine doldurulur.20-30 cm. uzun luğunda olacak şekilde hava alması için şişle bir iki yerden delinir. Diğer ucuda dikildikten sonra 1.5 saat kadar kaynatıllarak pişirilir. Bağırsaklar dolgun duruma gelince ateşten indirilir. Kaynar sudan alınan bumbarlar, geniş bir kap içinde üstü bezle örtülerek, yarım saat kadar dinlendirildikten sonra servis yapılır .
Sarımsaklı Köfte (Kıtel Fum)
Çok zaman serin mevsimlerde, pazar sabahları yenen sade bir köftedir.Bu da ince bulgurdan yapılır. Bulgur hamur haline getirilerek elle geniş ve ince bir daire şekli verildikten sonra kaynar suda haşlanarak pişirildikten sonra,yağlı kavurmanın sıcak suda eritilmesi ve bir miktar ince sarımsak ilavesiyle elde olunan bir nevi salçaya batırılarak yenir...
Ayranlı Yarma (Şişe Şırten)
Kış mevsiminde yenen bu yemeğin diğer adı "Şişe Şirten"dir.Mahalle dibeklerinde dövülerek kabuğu çıkarılan buğday değirmende övütülerek yarma haline getirildikten sonra bol suda, hamur haline gelinceye kadar pişirilir. Pişirilen bu yarma derin tabaklar içine ortası boş bırakıl mak suretiyle yayılır. Yaz aylarında torbalarda süzülen topak haline getirilen ve kurutulan ayran " İncene " denilen dibi pörtüklü toprak tercerelerde ılık suda elle sürtülerek eritilir. Sıvı haline getirilen ayranın içine bol miktarda kızartılmış yağ,nane ve kırmızı biber konularak Ayranlı Yarma kıyıdan başlanmak suretiyle yenilir...
Tatlılar
Varak Kek
Normal sertlikte hazırlanan hamur,yufka yapılarak dilimlenir ve kurutulur. Hamurun iki katı kadar pekmez yarısı oranında da su ile karıştırılır. Kaynatılır. Kaynamış bu karışıma hamurlar atılır. Yarım saat kaynatılır.Pişen hamurlar karışımla birlikte tepsiye dökülür. Üzerine ceviz içi serpilir. Soğutulduktan sonra servise hazır hale gelir...
İmçerket
1 kg un, 1 yumurta ve bir çay bardağı yoğurtla kulak memesi yumuşak lığında yoğrulur. Çok az miktarda tuz atılır. Bu hamur yaş bezin altında, küçük parçalar halinde kesilerek dinlendinlendirilir. 15 dakika dinlenen küçük kesilmiş hamurlar açılır ve yağda kızartılır. Soğutulur. Toz şekerle birlikte servise hazır hale gelir...
Aside
Un, yağla birlikte kısık ateşte kahverengini alıncaya kadar kavrulur. Kavrulan un soğumaya bırakılır. Bir tencere ile unla orantılı olarak ağda hazırlanır. Ağda 'da soğutulur. Kavrulmuş unla ağda iyice yoğrularak elle şekil verilir. Tatlı servise hazır olur.
Rayoşu Mekıtip
2 kg. una 2 yumurta kırılır.Bir çay bardağı zeytinyağı ve bir çay bardağı yoğurtla hamur iyice yoğrulur. Yufka yapılır. Yufka içine ceviz dövülmüş olarak serilir. Yufka katlanır. Mektup zarfı şeklinde kesilir. Adı da buradan gelir. Kızdırılmış zeytinyağı içine atılır. Kızartılır. Pekmez veya şekerli suya bastırılır. Tatlı servise hazır hale gelir..